תפקיד משגיח הכשרות הוא תפקיד משמעותי מאוד בימינו. מקורות האוכל השונים- מסעדות, בתי קפה, מאפיות וכן הלאה- משמשים בין יעדי הקניות המבוקשים ביותר. גם עולם הכשרות נרחב ומגוון: ניתן למצוא מקומות לא כשרים כלל; ישנם מקומות שלא מחזיקים בתעודת כשרות; ישנם מקומות בעלי תעודת כשרות של רבנות הערים או הרבנות הראשית, בכשרות בסיסית או מהדרין; וכן מקומות בעלי תעודה של כשרות פרטית- דוגמת בד"צ למיניהם.
אנשים רבים מקפידים על שמירת כשרות לרמותיה השונות, ומכאן חשיבותו הרבה של משגיח הכשרות: עליו לתת מענה ראוי לדורשי הכשרות ולהשגיח כנדרש ועל פי ההלכה ודרישות הכשרות, על כשרותה של המסעדה. בנוסף, על משגיח הכשרות הפוטנציאלי להבין כיצד להתברג במקום העבודה בכלל, ובמקום העבודה הרצוי לו בפרט.
קורס להכשרת משגיחי כשרות
ראשית, כדי לרכוש את היכולת לשמש כמשגיח הכשר למהדרין, יש לשלוט בחומר הרלוונטי. יש ללמוד לעומקן ולרוחבן את כלל הסוגיות ההלכתיות, הטכניות ואת היחס בין השתיים. כך, ראשית, יש ללמוד את הדרישות ההלכתיות, הלכות הכשרות, תרומות ומעשרות וכל הדברים הנוספים והכלול בהם, על פי הנדרש ע"י הרבנות הראשית; שנית, יש ללמוד ולהבין את דרך הפעולה של המטבחים השונים ואת האמצעים והמצרכים בהם הם עושים שימוש; ושלישית, יש להבין את דרישות ההלכה ביחס לאותם המטבחים ואת אופן יישומן בפועל.
תפקיד משגיח הכשרות
לאחר שמשגיח הכשרות הוכשר כראוי, מילא את התנאים הנדרשים ועבר את המבחנים בציון 'עובר' הנדרש, הוא יכול לשמש כמשגיח כשרות. טיבו של תפקיד השגחת הכשרות מתרכז בשתי זירות: הראשונה, מול מטבח העסק. על משגיח הכשרות לבצע ביקורים סדירים בזמנים קבועים ולפקח על כך שעובדי המטבח מקיימים את הדרישות ההכרחיות לצורך החזקת תעודת הכשרות.
השניה היא מול הציבור: משגיח הכשרות משמש גם ככתובת עבור ציבור הלקוחות של אותו בית עסק. עליו להיות זמין הן כשהוא נמצא במטבח והן מרחוק, על מנת לענות לשאלות הלקוחות בנושאי הכשרות השונים.
איך למצוא עבודה בתור משגיח כשרות?
כדי לבחור בדרך הטובה ביותר עבודה בתור משגיח כשרות רצינית, יש להתחשב במספר פרמטרים:
- הרבנות או כשרות פרטית- ככל שברצונו של המשגיח לעבוד דרך הרבנות הראשית, ביכולתו לפנות אליהם; ככל שברצונו לעבוד בכשרויות הפרטיות, דוגמת בד"צ שונים או כשרות צוהר, עליו לפנות למקומות המתאימים. בנוסף, ניתן לחפש משרות פנויות למשגיחי כשרות באינטרנט ובמודעות דרושים, ולבנות קורות חיים והמלצות בהתאם.
- סוג המקום- ישנם סוגי מקומות רבים שנדרש בהם משגיחי כשרות: מסעדות, בתי מלון, קייטרינג, בתי קפה, מאפיות, דוכנים ועוד. אופי המקום משפיע על אופי העבודה ועל שעותיה ולכן יש להתחשב בכך.
- תנאים- ככל שהדבר רלוונטי, יש לבחון את מיקומו של מקום העבודה המבוקש ביחס למקום מגורי המשגיח, וכן את השכר המוצע באותו המקום.