נכים ובעלי מוגבלויות לא אמורים להיות מודרים משוק העבודה אך הם עדיין נתקלים בשורה ארוכה של מכשולים ובעיות. קודם כל, הרבה מקומות עבודה כלל אינם נגישים לנכים ולכן הם לא רלוונטיים עבור בעלי מוגבלויות. במקרים כאלה נובע חוסר ההתאמה מאי נגישות פיזית ולאו דווקא מיכולות של המועמד. שנית, יש נכים שלא מכירים את הזכויות שלהם ולכן הם מתקשים לנצל אותן. הפתרון לזה הוא להשקיע זמן בתהליך של חיפוש עבודה לנכים ולא להתפשר על תנאי העסקה, שכר והטבות.
איך כדאי לחפש עבודה?
נכים ובעלי מוגבלויות יכולים להשתמש בשיטות שונות על מנת למצוא עבודה שתהלום את הכישורים והיכולות שלהם. הנה למשל כמה מהן:
א. ארגוני נכים – ארגוני הנכים בישראל מרכזים את הפעילות מול המעסיקים, המשרד לביטוח לאומי וגופי המדינה. פנייה לארגוני הנכים יכולה לחסוך זמן יקר בתהליך הארוך של חיפוש עבודה ולשפר את סיכויי הקבלה של המועמדים. ארגוני הנכים גם מעמידים לרשות המועמדים שירותי סיוע, ייעוץ וליווי בחיפוש עבודה ללא תשלום או התחייבות.
ב. אתרי אינטרנט – ניתן גם להיעזר במידע שמופיע באתרי אינטרנט על מנת לחפש עבודה. יש כיום חוק שמחייב חלק מהאתרים להיות נגישים לנכים ובעלי מוגבלויות, אך גם אתרים שעדיין לא ביצעו את ההסבה ועוסקים בתחום של גיוס עובדים יכולים לעזור. חיפוש עבודה לנכים באמצעות האינטרנט נחשב ונוח והוא מתאים לגברים ונשים.
ג. חברות כוח אדם – חברת כוח אדם שמכירה את הצרכים של נכים ובעלי מוגבלויות בדרך כלל גם יודעות למצוא עבורם משרות רלוונטיות. בנוסף, יש תקנות שמחייבות חלק מהמעסיקים לגייס לפחות אחוז מסוים של נכים מתוך כלל העובדים. כתוצאה מכך פונים אותם מעסיקים לחברות כוח אדם ומבקשים מהם סיוע בגיוס. זה עוזר לנכים עצמם ולמעשה לכל מי שמעורב בהנגשת שוק העבודה עבור בעלי מוגבלויות.
חיפוש עבודה לנכים בגילאים שונים
הדגשים לחיפוש עבודה תקפים לנכים בגילאים שונים. המשמעות היא שגם בני נוער עם מוגבלות יכולים להיעזר בארגוני נכים, אתרי אינטרנט וחברות כוח אדם כדי למצוא עבודה הולמת.